gaziantep escort
Bugun...


Diyetisyen Leyla Gültepe

facebook-paylas
CORONA VİRÜSTE BESLENME
Tarih: 18-03-2020 00:46:00 Güncelleme: 19-03-2020 14:17:00


 VİRÜSTEN KORUNMAK İÇİN BESLENME ŞEKLİ

Son dönemlerde insanlığın başı Çin’in Hubei eyaletinde bulunan, Wuhan şehrinde ortaya çıktığı bilinen Corona Virüs Hastalığı (COVID-19) ile dertte.Corona  virüsünden kornunmanın başlıca yöntemleri  kişisel temizlik ve genel hijyen kuralları gelmekte. Bunun için sağlık bakanlığının yayımlamış olduğu KORONA VİRUS RİSKİNE KARŞI 14 KURAL bulunmaktadır.Bunların dışında bağışıklık sistemimizin çok önemli bir yeri vardır.

Bağışıklık sistemimizi güçlendirebilmek ilk olarak yeterli ve dengeli beslenmek ,düzenli egzersiz yapmak ,yeterli uyumak ,sigara içmemek gibi bazı yaşam stratejilerini hayatımıza sokabiliriz.Asıl soru ise bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için ne yemeliyiz? Bunun için söylenebilecek herhangi bir mucizevi besin bulunmamaktadır, püf nokta dengeli ve düzenli beslenmektir. Bağışıklık sistemini güçlendirmede büyük rol oynayan bazı besinleri ve nedenlerini kısacak açıklayacak olursak:

  • SEBZELER VE MEYVELER : İçlerinde bulunan bol antioksidanlar bağışıklık sistemini güçlendirir ve posdan zengindirler barsakları çalışıtırırlar.Domatesin içindeki likopen ve glutatyon,  gündeme oturmuş korona katili kara lahananın içindeki A ve C vitamini A vitamini eksikliği immun sistem yetersizliği ile ilişkilidir, olgunlaşmamış muz içinde bolca prebiyotik bulunur,turunçgiller yine içerisindeki C vitamininden dolayı tüketilmesi gereklidir. Folik asit de önemli bir koruyucudur genelde koyu yeşil yapraklı sebzeler ve ıspanakta bulunur.
  • KURUYEMİŞLER VE YAĞLI TOHUMLAR: Fındık, badem, ceviz gibi omega 3, magnezyum, çinko gibi vitamin ve mineral açısından zengin olan yağlı tohumlar bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ: Sütte ki  temel besin öğeleri ;protein, yağ, süt şekeri, vitamin ve minarellerdir. Sütün içerisinde bulunan yağ çok zengin bir enerji kaynağıdır. Esansiyel (dışardan alınması gerekli) yağ asitleri ile A, D, E, K vitaminlerini de bulunduruyor ve bağışıklığı destekliyor.Yoğurt barsak dostu bağışıklık desteği özellikle ev yapımı olan yoğurtalrın içerisine eczaneden temin ettiğimiz probiyotikleri ekleyerek daha da faydalı hale getirbiliriz. Kefir biyoaktif peptidlerin makrofaj(Bakteri ve virüsleri zararsız hale getiren alyuvarların bir alt türevi. Bakteri, virüs ve mantarlar gibi mikrolara karşı mücadele eder)aktivasyonunu uyararak doğal bağışık yanıtı aktive ettiği; NO üretimi, fagositoz ve sitokin üretimini artırdığı kanıtlanmıştır.
  • ET GRUBU: Et, tavuk, balık, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek, ceviz, fındık, fıstık gibi yağlı tohumlar bu grupta bulunur.Bu grup protein, demir, çinko, fosfor, magnezyum ve B vitaminleri için zengin kaynaklardır.Kurubaklagiller bağırsakları çalıştıran posadan zengindir. Folik asit –B12 vitaminlerden zengindir.Eksikliği savaşçı hücre sayısının ve enfeksiyona nede olan organizmalarla savaşma yeteneğinin azalması ile sonuşlanır.Folik asitin önemli kaynaklarından biri de kurubaklagillerdir. B12 için kırmızı et ,balık, yumurta, tavuk ,süt ve süt ürünleri önemli kaynaklarıdır.

Yalnızca probiyotik beslenmek yeterli değildir.Günümüzdeki araştarmalar bunların haricinde simbiyotik beslenme üzerinde durmaktadır. Ne demek simbiyotik beslenme? Nasıl simbiyotik besleniriz?   Bunun anlamı tükettiğimiz probiyotik besinlerin içindeki bakteriler birer yaşayan organizma olduğu için bu bakterileri beslemek gerekli.Bu bakterileri beslediğimiz besinlerin adı prebiyotiktir.  Örnek verirsek eğer evde yaptığımız probiyotik yoğurdun içerisine haşlanmış nohut eklersek simbiyotik beslenmiş oluruz.Bir elmanın iki yarısı şeklinde de düşünebiliriz simbiyotik beslenmeyi probiyotik alıyorsak bu organizmaların yaşamlarını idam ettirebilmeleri için bizim bu organizmalar prebiyotik vermemiz olmazsa olmaz. Bu gün için bilinen bazı prebiyotikler besin lifleridir ama her besin lifi prebiyotik içermez.               

Sebzelerden                  : pırasa, yer elması, bamya, enginar, kereviz, domates, soğan, sarımsak.

Kurubaklagillerden       :nohut, fasulye, bezelye, mercimek.

Tam tahıllardan            :tam buğday, yulaf, arpa, kepekli pirinç kara buğday.

Yağlı tohumlardan       :fındık,ceviz, badem.

Meyvelerden                :zeytin, muz, üzüm, elma, çilek gibi besinler prebiyotik içerirler.

 

 



Bu yazı 2214 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ

Türkiye Corona Salgınına Karşı Erken Önlemler Konusunda Başarılı oldumu


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI