gaziantep escort
Bugun...



VUK359’DA ANAYASA MAHKEMESİ'NDEN SEVİNDİRİCİ İPTAL KARARI

Başta Vergi Usul Kanunu 359 ile 367. maddeleri olmak üzere Türk ceza kanunu 43. maddesinde yer alan hükümlerin mahkemelerce yanlış uygulanmaları sebebiyle kanunlardaki içtihat'a dayalı cezalar, binlerce mağdur yaratmaktaydı. Hükümet tarafından yaklaşık bir yıldır sürüncemede bırakılan konuya ilişkin sevindirici bir haber Anayasa mahkemesinden geldi.

facebook-paylas
Güncelleme: 01-03-2022 21:33:14 Tarih: 28-02-2022 13:10

VUK359’DA  ANAYASA MAHKEMESİ'NDEN SEVİNDİRİCİ İPTAL KARARI

4. yargı paketinde Cumhur başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan İnsan Hakları Eylem Planında yayınlanarak düzenlenmesi beklenen vuk359 yasası uzun süredir beklemekteydi. Bu bekleyişi hızlandıracak karar ise geçtiğimiz günlerde ANAYASA Mahkemesinden geldi.

Vergi Usul Kanunu 359. maddesini İlgilendiren yine vergi usul kanunu 367. maddesine ilişkin yapılan itirazı değerlendiren Yüksek mahkeme kanunun son fıkrasını iptal etti.

İptal edilen kanun maddesi ile Vergi hukukunda soruşturma usul ve esaslarını ilgilendiren haller düzenlenmekle birlikte ceza davalarına etkisi çok fazla idi. Ceza mahkemesi kararları, kanun çerçevesinde vergi mahkemesi kararlarını beklemeden sonuçlanmaktaydı.

Vergi Suçlarında Uzman Avukat Gerekli midir? | Avukat Alper Sarıca

VUK 367. madde ile iptal edilen fıkra; "VUK 359. Maddede yazılı suçlardan dolayı cezaya hükmedilmesi vergi zıyaı veya usulsüzlük cezalarının uygulanmasını engel olmaz. Vergi mahkemelerince verilecek cezalar ceza mahkemesini etkilemediği gibi cezai yaptırımlar da vergi mahkemesini etkilemez" şeklindeydi.

Vergi Usul Kanununda mükellefi mağdur eden konu başlıklarından bir diğeri de işte bu madde idi.

Baştan sona sorunlu olan Vergi kanunu nda inceleme sonucu hakkında suç duyurusunda bulunulan mükellef yukarıda bahsedilen düzenleme sebebi ile idare  (vergi daireleri) ve mahkemelerce ayrı ayrı cezalandırılıp hem astronomik para cezasına hemde çok yüksek HAPİS cezalarına çarptırılmakta idi.

Çünkü tamamen idare’nin ( vergi dairesi) kontrol ve mekanizmalarınca taraflı olarak düzenlenen vergi suçu raporlarına göre cezalar tayin edilmektedir.

öncelikle ANAYASAYA ve adil yargılama ilkeleri ne aykırı cezalar  avrupa insan hakları mahkemesi kararlarına uyumsuz şekilde, bir suç nedeniyle birden fazla cezaya hükmedilmekteydi.

Dolayısıyla artık ceza mahkemeleri karar verirken vergi mahkemeleri sonuçlarını bekletici sebep sayıp kararını ona göre tayin edecek ve kısmen de olsa mağduriyetlerin önüne geçilmiş olacaktır.

Kamuoyunda vuk359 mağdurları olarak bilinen yasadan olumsuz etkilenen mükellefler, Anayasa mahkemesinin gerekçeli kararını beklerken, Karar çerçevesinde TBMM’nin yapacağı düzenlemeyi sabırsızlıkla beklemekte. Anayasa mahkemesinin iptal kararının geçmiş dosyaları ve derdest davaları olumlu etkileyeceği tahmin edilirken  Mecliste yapılacak olan düzenlemeyide  hızlandırması bekleniyor.




Kaynak: GUNCELHABERR

Bu haber 2605 defa okunmuştur.


FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER İŞ DÜNYASI Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ

Türkiye Corona Salgınına Karşı Erken Önlemler Konusunda Başarılı oldumu


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI