gaziantep escort
Bugun...



Vergi usul kanunu'ndaki beklenen değişiklik hükümet gündeminde

Vergi Usul Kanunu 359. Maddesi ile uygulanan cezalandırmanın, hakkaniyete uygun olmadığını ve mutlak suretle düzeltilmeye muhtaç olduğunu defalarca gündeme getirmiştik. Uzun yıllar ardından sonra bu konu, kanun koyucuların da gündemine gelmiş bulunmaktadır.

facebook-paylas
Tarih: 03-03-2021 11:53

Vergi usul kanunu'ndaki beklenen değişiklik hükümet gündeminde

Yapılacak düzenleme ile, nasıl bir cezalandırma yoluna gidileceği, ne tür yeniliklerin getirileceği, bu düzenlemeden kimlerin faydalanabileceği ve cezası kesinleşen hükümlülerin, kovuşturma aşamasında bulunan sanıkların ve soruşturma aşamasında bulunan şüphelilerin durumları ile ilgili hususlar şöyle değerlendirildi.

Uygulanan ceza tatbikinin hatalı uygulandığını ve mağduriyetlere neden olduğunu önceki makalelerimizde detaylı bir şekilde açıklamıştık. Her ne kadar Vergi Usul Kanunu'nda her bir vergi yılının ayrı bir suç oluşturacağına ilişkin bir düzenleme bulunmamakta ise de, bilindiği üzere mahkemelerce yerleşik içtihatlar dikkate alınarak her bir takvim yılı ayrı suç kabul edilmekte ve her yıl için ayrı ceza verilmektedir. Fatura düzenlenen/kullanılan her yıl için ayrı ayrı ceza verildiği gibi ayrıca her yıl için ayrı ayrı zincirleme suç hükümleri de uygulanmaktadır. Bu anlayış ve uygulama TCK m.43/1 maddesinde belirtilen zincirleme suç kavramının ruhuna aykırılık teşkil etmektedir. Daha önceki makalelerimizde bu hususu gerekçeleri ile açıklamıştık. Bu yazımızda bu konuya değinmeyeceğiz. 

Türk Ceza Kanunu'nun 43/1 maddesinde, ''Bir suç işleme kararının icrası kapsamında, değişik zamanlarda bir kişiye karşı aynı suçun birden fazla işlenmesi durumunda, bir cezaya hükmedilir. Ancak bu ceza, dörtte birinden dörtte üçüne kadar artırılır.'' şeklinde zincirleme kavramı açıklığa kavuşturulmuştur. Sahte fatura düzenleme/kullanma suçunda da fail, değişik zamanlarda hazineye karşı tek bir suç işlemektedir. Bu sebeple, doğaldır ki fail hakkında TCK m.43/1’de öngörülen “zincirleme suç” hükmünün tatbiki gerekecektir.

Konuyu bir örnek ile açıklığa kavuşturmakta fayda bulunmaktadır. 2010 yılında 10 adet, 2011 yılında 10 adet , 2012 yılında 10 adet, 2013 yılında 10 adet (4 yıl) defaatle sahte fatura düzenleyen/kullanan fail, her yıl için 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası almaktadır. Düzenlenen/kullanılan her yıl için 3 yıl hapis cezası alan sanık için ayrıca her yıl için ayrı ayrı zincirleme suç hükümleri uygulanmaktadır. Ceza miktarı dörtte bir oranında arttırılarak toplamda sanık hakkında 4 kez 3 yıl 9 ay olmak üzere (15 yıl) hapis cezası verilmektedir.

Yapılması beklenen düzenleme ile;  2010, 2011, 2012, 2013 yıllarında (4 yıl) defaatle sahte fatura düzenleyen/kullanan kişi, hakkında tek bir ceza verilecek ve bu ceza miktarı, kullanılan faturaların sıklığı ve sağladığı menfaati düşünülerek dörtte bir oranından dörtte üç oranına kadar arttırılacaktır.

Yani şu anda uygulanmakta olan ceza tatbiki ile fail, sahte fatura düzenlenen/kullanılan 4 yıl nedeniyle 15 yıl ceza alabilmekte iken, yapılacak düzenleme ile fail hakkında 3 yıl 9 ay hapis cezası verilecektir.

Yapılması beklenen düzenleme ile ayrıca, etkin pişmanlık hükümleri de getirilecektir. Bilindiği üzere, hazine zararı bulunmamasına rağmen veya yeni çıkan vergi aflarından faydalanılarak hazine zararının giderilmesine rağmen bu husus ceza davasına konu olmamaktadır. Fakat bu hususa da bir düzenleme getirilecek ve etkin pişmanlık hükümlerinin vergi suçları için de uygulanması sağlanacaktır. Dolayısıyla, hazine zararını tazmin eden sanık hakkında cezada indirim uygulanacaktır. Yapılacak indirim oranı  ise kanun maddesinde düzenlenecektir. Oranın, en üst sınırı da düzenlemede açıkça belirtilecektir. Belirlenen bu üst sınırı aşmamak kaydıyla cezada indirim yapılacaktır.

SİZLERDEN GELEN SORULAR;

SORU 1 : Ceza davam kesinleşti ve hapis cezası verildi. Kanundan faydalanabilecek miyim?

Evet. Lehe gelişen durumdan faydalanabileceksiniz.

SORU 2 : Sahte fatura düzenleyenler için de bu düzenleme geçerli olacak mı ? Yoksa yalnızca sahte fatura kullananlar için mi geçerli olacak?

Yapılacak olan düzenlemeden her iki suç tipi de faydalanabilecek.

SORU 3 : Hazine zararı bulunmuyor, ben hangisinden faydalanacağım?

Yasalaşacak her lehe düzenlemeden faydalanabileceksiniz. Hazine zararı bulunmuyor ise etkin pişmanlık hükümleri ile ceza miktarında indirim yapılacaktır.

SORU 4 : Hakkımda iki farklı dava devam ediyor, ikisinde de yapılacak düzenlemeden faydalanabilecek miyim?

Yasalaşacak düzenleme neticesinde, her davanız için bu düzenleme geçerli olacaktır. Fakat, farklı davaların aynı mahkemede birleştirilerek tek bir cezaya konu olması ile ilgili sorularınızı, avukatlarınıza yöneltmenizi öneririz.              

Av. Murat TEMEL




Kaynak: Hukuki Haber

Bu haber 1367 defa okunmuştur.


FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER İŞ DÜNYASI Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ

Türkiye Corona Salgınına Karşı Erken Önlemler Konusunda Başarılı oldumu


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI