gaziantep escort
Bugun...



VERGİ KANUNU MÜKELLEFİ İMHA EDİYOR!

213 Sayılı vergi usul kanunu'ndaki bazı maddelerdeki belirsizlik ve uygulamadaki yorum, binlerce mükellefin yüksek miktarlarda hapis cezası almasına, faaliyetinin son bulmasına ve ciddi para cezalarına çarptırılmalarına neden oluyor.

facebook-paylas
Güncelleme: 21-02-2021 14:01:55 Tarih: 21-02-2021 11:30

VERGİ KANUNU MÜKELLEFİ  İMHA EDİYOR!

Vergi usul kanununda vergi kaçakçılığını düzenleyen 359. maddesindeki cezai şartlar ve uygulamadaki eksiklikler binlerce vergi mükellefini olumsuz etkilemektedir. Mükellefler hakkında 40 yıla varan  hapis cezası istemi ile ceza davaları açılarak  idarenin (vergi dairesi) belirlediği oranda astronomik para cezaları ile de cezalandırılmaktalar.

Kanunda 3 ile 5 yıl olarak belirlenen ceza miktarları, işletmenin faaliyette olduğu süre göz önüne bulundurularak her yıl bir dönem şeklinde hesaplanmakta ve ceza tayini her dönem için yapılmaktadır.

 Asliye ceza mahkemelerince belirlenen bu cezalar her dönem baz alındığında 5 yıl faaliyette bulunan ve bu yıllar için yürütülen soruşturmada mükellefe verilecek en az hapis cezası 15 yıl olacaktır. Bu ceza sadece 359. maddede belirlenen kullanıcı bakımından hesaplandığında geçerlidir. Birde buna aynı maddenin düzenleyici bendi de eklenirse  15 yılda oradan ceza tayini söz konusu olmaktadır. Dolayısı ile 5 yıllık bir soruşturmada hem kullanıcı hem düzenleyici olarak bir cezaya hükmedilecekse en az 30 yıl ceza verilmektedir. Bu oran üst sınırdan hesaplandığı takdirde Türk ceza kanu nunda belirlenen en yüksek ceza miktarlarına hükmedilmektedir. Dolayısı ile Mükellef hakkında açılan  dava o mükellefin maddi manevi ve her anlamda  sonu olmakta kanun ıslah etmekten çıkıp ve adeta vatandaşın sonunu getirmektedir.

Açılan davaların yüzde doksanlık kısmı yüksek miktarlarda hapis cezaları ile sonuçlanmaktadır. Bunun en büyük nedeni vergi müfettişlerinin mükellef hakkında hazırlamış olduğu vergi tekniği ve vergi suçu raporlarıdır. Mahkemeye suç duyurusu olarak sunulan bu teknik raporlara mahkeme neredeyse harfiyen uymaktadır. Çünkü mahkemenin ihtisas alanı dışında teknik bir konu olması ciheti ile yerel mahkemeler genellikle bu olumsuz raporlara dayanarak ceza tayini yapmaktadır.

Kanun daki sorunlar bununlada kalmıyor. 2016 yılından sonra faaliyete başlayan Bölge adliye mahkemeleri cezaların istinaf karalarının görüldüğü ve kesinleştiği mahkemeler olarak yerel mahkeme kararlarını değerlendirmeye başladı. Böylelikle İstinaf incelemesine gelen dosyaların bu mahkemelerde kesin kararlara dönüşmeye başlaması da ayrı bir yargısal sorun oluşturmakta. İstinaf mahkemelerinde 5 yıla kadar olan tüm cezaların kesin olarak verilmesi bu kanundan yargılanan mükellef için artık son yargı mercii olduğu için almış olduğu ceza miktarı toplamda 15-20 yıl dahi olsa TEMYİZ edememekte. Dolayısı ile mükellef maalesef istinaf kararından sonra yargılamada hukuki yada maddi hata olsa dahi hapis cezası almış ise yapacağı hiç bir şey kalmamakta.

Vergi kaçağını önlemek adına uzun yıllar önce düzenlenen ıslah edici yasa, artık maalesef bu özelliğini yitirmiş adeta esnaf ve mükellefi İMHA eder hale gelmiştir.

2021 yılı itibariyle asliye ceza mahkemeleri'nde sonuçlandırılmayı bekleyen 70 binin üzerinde dosya olduğu bilinmekte. Ayrıca sonuçlanmış ve hüküm almış dosya sayısıda oldukça yüksektir. Bu durum son zamanlarda siyasi partilerce farkedilmiş durumda. Son olarak İyi parti Antalya milletvekili  Hasan Subaşı bu önemli sorunun ortadan kaldırılması için kanunda değişiklik yapılması için bir kanun teklifi sundu.

Ak partinin kanun ile ilgili bir çalışma yaptığı, Yargı ve ekonomi paketine dahil edileceği ve bu şekliyle Cumhurbaşkanlığına sunulduğu ifade edilirken Geçtiğimiz günlerde  Ak parti Bartın milletvekili Adalet komisyonu başkanı Yılmaz tunç Sosyal medya hesabından ve katıldığı çeşitlli tv programlarında konuyu değerlendireceklerini ifade etmişti. Dolayısıyla Binlerce mağdur mükellef ve hükümlü umutla siyasi yada hukuki bir düzenleme beklentisi içerisine girmiş durumda. 

vuk 359 yılmaz tunç açıklama twitter ile ilgili görsel sonucu

Sosyal medyadan seslerini duyurmaya çalışan mağdur ve yakınları hazırladıkları görseller ile  içerisinde bulundukları haksız ve tahammülü imkansız durumu anlatmaya çalışıyorlar.

işte bazı görseller;

 Image Image

Image  Image

 

Image Image

 Image  Image

 




Kaynak: GUNCELHABERR

Editör: Murat Gültepe

Bu haber 1708 defa okunmuştur.


FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER İŞ DÜNYASI Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ

Türkiye Corona Salgınına Karşı Erken Önlemler Konusunda Başarılı oldumu


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI