gaziantep escort
Bugun...



ANAYASA MAHKEMESİ VUK359'A DUR DEDİ, SIRA TBMM'DE!

İnsan Hakları Eylem Planı yayınlandığından beri yaklaşık bir yıldır Ak Parti tarafından bekletilen Vergi usul kanunu 359. madde ve 367. maddesi mükellefi canından bezdirdi! Hükümet tarafından bir türlü düzenlenmeyen kanun maddesine Anayasa mahkemesi verdiği iptal kararıyla adete "TBMM'ne hadi şimdi bu işi hallet" dedi.

facebook-paylas
Güncelleme: 10-03-2022 15:16:57 Tarih: 10-03-2022 14:42

ANAYASA MAHKEMESİ VUK359'A DUR DEDİ, SIRA TBMM'DE!

Anayasa mahkemesinin iptal kararıyla Hükümet tarafından aylar önce düzenleme sözü verilen ancak bir türlü gerçekleşmeyen düzenlemede sona yaklaşıldı ve tünelin ucunda ışık göründü diyebiliriz.

Anayasa mahkemesi 359. maddeyi direk ilgilendiren yine vergi usul kanunu 367. maddesinin son paragrafını adil yargılama ilkelerine yani Anayasanın 36. maddesine aykırı buldu ve maddeyi iptal etti.

Bu madde yargı ve idari kurumların birbirleri arasındaki iletişimi nedeniyle sanığa 2 ayrı ceza verilmesine ve cezada ölçüsüzlüğe neden oluyordu. Bir diğer ifade ile hakkında suç duyurusu yapılan mükellef ceza mahkemelerinde yargılanırken aynı zamanda idari para cezası alıyor ve ardından birde vergi mahkemelerinde bu cezalara ilişkin iptal davaları açarak mücadele veriyordu.

Bu meyanda Vergi mahkemesini kazanıp bir nevii suçsuzluğunu ispat eden sanık konusunda uzman vergi mahkemeleri kararlarını ne asliye ceza mahkemelerine nede yüksek mahkemelere  (Yargıtay ve Bölge Adliye Mahkemeleri) sunup delil ve savunma sebebi olarak kullanamıyordu. Çünkü iptal edilen kanun maddesi buna engel oluyordu. 

Yani Mükellef hem ağır bir hapis cezası alıyor hem de bir ömür çalışsa ödeyemeceği miktarlarda mali para cezalarına çarptırılıyor ve kazanmış olduğu mahkeme sonuçlarını ceza davasına sunamıyordu. İşte Anayasa mahkemesinin iptal kararıyla bunun önüne geçilmiş oldu.

Ayrıca İptal kararında dikkat çeken diğer bir husus ise Anayasa mahkemesinin bu kararı yeni düzenleme yapılmaksızın alması, yani mahkemelerde kanuni uygulamalar Meclis kararı beklenmeksizin hemen başlayabilir. Ancak burada mahkemelerin nasıl bir yol  izleyecekleri belirsizlik arzediyor.

Bir diğer konu ise vergi mahkemelerini kazanan mağdurlara yargılamanın yenilenmesi kanun yolunun açılıyor olması.  Daha önce ki yargılamalarda ceza mahkemeleri vergi mahkemesi karalarını bekletici sebep yada değerlendirilecek husus kabul etmezken şimdi bu bir zorunluluk oldu. Çünkü husus Anayasanın 36. maddesine yani adil yargılanma ilkesine aykırı kabul edildi.

TBMM Genel Kurulu updated their cover... - TBMM Genel Kurulu

Şimdi gözler tekrar TBMM'de;

Anayasa mahkemesinin güzel haberinin ardından, kanun değişikliğinin Ak Parti tarafından çalışmaları sürdürülen ve yakın zamanda Meclise getirilmesi beklenen 6. yargı paketine dahil edilmesi kulislerde konuşulurken 6. yargı paketinden önce genel kurula alınabileceği tahmin ediliyor.

Baştan sona sorunlarla dolu Vergi  Usul Kanununa Tck43. maddenin doğru tatbiki, Uzlaşma hükümlerinin uygulanması, vergi mahkemeleri kararlarının beklenmesi, ceza adaletsizliğinin giderilmesi, müfettişe verilen yetkilerin kısıtlanması, bilirkişi raporlarının adiliyeti, İddianaamelerin içeriği  gibi bir çok yanlış uygulamaların düzelmesi vb. yanlış uygulamalar TBMM'de yapılacak  bir dizi düzenlemeyle son bulacaktır.

 




Kaynak: GUNCELHABERR

Bu haber 800 defa okunmuştur.


FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER İŞ DÜNYASI Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ

Türkiye Corona Salgınına Karşı Erken Önlemler Konusunda Başarılı oldumu


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI