gaziantep escort
Bugun...


Diyetisyen Leyla Gültepe

facebook-paylas
Mevsimsel Griplerde Korunma ve Beslenme Yöntemleri
Tarih: 04-11-2020 22:13:00 Güncelleme: 05-11-2020 11:40:00


Kış mevsiminin yaklaştığı şu günlerde grip ve virüslerle mücadeleye malesef karşı karşıya kaldığımız koronavirüs pandemi si nedeni ile her zamankinden daha fazla dikkat etmek zorunda olduğumuzu hatırlatarak önerilerime başlamak istiyorum.

Grip ; genellikle yıl içerisinde sonbahar sonu, kış ve ilkbahar başına kadar olan dönemde daha sık görülen oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Bu sene birde buna koronavirüs gibi tehlikeli bir virüs'ünde varlığı grip vakalarına çok dikkat edilmesi gereğini kaçınılmaz kılmaktadır.

Soğuk algınlığı ve grip, genellikle hava sıcaklığının ve ortam ısılarının çok sık değiştiği kış mevsiminde daha fazla görülür. Bu sebeple zayıflayan bağışıklık sistemi mikroplara yenik düşmesi daha kolay oluyor. Özellikle kalabalık yaşamın olduğu iş yerlerinde, kreşlerde ve okullarda hızla bulaşan grip ve soğuk algınlığının farkları hakkında bilgi sahibi olmak, tedavinin kısa sürede amacına ulaşmasında büyük önem taşıyor.

Ateş, öksürük, boğaz ağrısı, yorgunluk, burun tıkanıklığı, baş ağrısı ve halsizlik gibi nedenle kendini belli eden grip, zaman zaman tehlikeli bir boyuta ulaşabiliyor. Kısa sürede gripten kurtulmak aynı zamanda hastalığın ilerlemesini durdurmak için doğadan gelen mucizelerden faydalanmalısınız. Peki soğuk algınlığı ve gribe iyi gelen besinler nelerdir? Her evde bulunan, grip ve soğuk algınlığına iyi gelen bazı besinleri  ve yemekleri şöyle sıralayabiliriz.

- SEBZELERLE PİŞİRİLMİŞ TAVUK VE ET SUYU

Tavuk Suyuna Çorba Nasıl Yapılır ve Tavuk Çorbası Nedir?

Eski yıllardan beri tüketilen tavuk suyu ya da et suları içerisinde bulunan protein, çinko ve vitamin değerleri sayesinde zarar gören hücrelerin yenilenmesini ve vücudun direncinin artmasına yardımcı olur. Bu yüzden siz de grip olduğunuz zamanlarda vücudunuzu kendine getirmek için evde sebzelerle pişirilmiş et ya da tavuk suyu tüketebilirsiniz.

- SARIMSAK

sarmısak | Diyetisyen Filiz Karaoğlu -Online Beslenme Koçu

Genellikle ağızda kötü bir koku bıraktığı için çok fazla kişi tarafından sevilmeyen sarımsak, bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun kendine gelmesini sağlıyor. 10 gramın üzerinde tüketimi tansiyonu düşürebildiğinden düşük tansiyonlu bireyler tüketirken dikkatli olmalılar. Sarımsağın antimikrobiyal etkilerini keşfeden ortaçağ hekimleri, bulaşıcı hastalıklardan korunmak için yüzlerine taktıkları maskeyi sarımsak özsuyu ile ıslatırlardı.

- ZENCEFİL

Zencefilin Faydaları Nelerdir? Zencefil Çayı Neye İyi Gelir, Nasıl Yapılır?

Grip hastalığına yakalanan kişilerde geniz akıntısı nedeniyle öksürük kaçınılmaz oluyor. Zencefil mukuslara etki ederek balgam atımını kolaylaştırır. Günde 2-3 defa içilen zencefil çayı hastalık belirtilerini ortadan kaldırmaya yardımcı olur.

- HAVUÇ

Havucun Faydaları Nelerdir? Her Gün Bir Havuç Yerseniz Ne Olur?

Göze olan faydası ile bilinen havuç, A vitamini sayesinde grip ve soğuk algınlığının hızlıca iyileşmesini sağlayabilirsiniz. A vitamini hayvansal olan kaynaklarda Retinol,bitkisel olan kaynaklarda ise Provitamin A Karatenoid olarak adlandırılır.

Portakal, greyfurt, mandalina gibi mevsimin c vitamini bakımından zengin meyveler ile yine mevsimsel meyveler ile kolayca yapılabileceğiniz limonlu çay, zencefil, ekinezya, kuşburnu, adaçayı, kekik çayı, okaliptus çayı, bal, soğan ve sarımsak grip hastalığına faydalı olan başlıca besinlerdir. 

Son olarak koronavirüs tehlikesine karşı beslenmemize dikkat ederken kişisel temizlik ve dışarıda mutlaka maske kullanımını ihmal etmemiz gerektiği artık tartışmasız ortadadır. sosyal mesafemizide korumamız gene bize gripal hastalıkların bulaşmasını engellediği gibi yayılmasınıda şüphesiz azaltacaktır.

Sağlıklı ve mutlu kalın...



Bu yazı 9094 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ

Türkiye Corona Salgınına Karşı Erken Önlemler Konusunda Başarılı oldumu


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI