gaziantep escort
Bugun...


Diyetisyen Leyla Gültepe

facebook-paylas
İFTAR YEMEKLERİNDE NELERE DİKKAT EDİLMELİ
Tarih: 27-04-2020 19:53:00 Güncelleme: 27-04-2020 20:00:00


Ramazan’ın yemek kültürü açısından en bilinen özelliği iftar sofralarındaki çeşitlilik ve bolluktur. İftar sofralarında bir insana yetecek yemeğin 2-3 kat fazlası bulunabilmektedir. Kan şekeri çok düşük olduğundan kısa sürede çok miktarda besin tüketme isteği doğmaktadır. Yapılan en büyük hatalardan birisi de çok hızlı bir şekilde, çok yüksek miktarda besin tüketmektir. Beyin doyma emrini yemekten 15-20 dakika sonra verir Çok yağlı, çok tuzlu ve aşırı tatlı besinlerden kaçınmak gereklidir. Kızartmalar, hamur tatlıları, çok tuzlu, çok şekerli ve çok yağlı hazır besinler (fast-food), salam, sucuk, sosis, kavurma vb... doymuş yağ içeriği yüksek besinler, sakatatlar (beyin, karaciğer vb...), yoğun baharatlı yiyecekler iftar sofralarında kaçınılması gereken besinlerdir. Bunların yerine hazmı kolay, mide-barsak sisteminde uzun süre kalabilen lifli ve sellüloz içeren sebze, meyve ve kepekli ekmek tercih edilmelidir. Özellikle çay, kahve, kola ve acılı yemekler, çiğ soğan-sarmısak gibi gıdalar mide hastalarına olumsuz etkide bulunabilir.

İftar için küçük bir öğün;

*su, hurma, zeytin, çorba, salata, esmer ekmek

Yarım saat sonraakşam yemeği;

*etli sebze veya kurubaklagil yemeği veya ızgara et yemeği, esmer ekmek, zeytinyağlı sebze yemeği, yoğurt veya ayran

yaklaşık 1 saat sonraara öğün;

*meyva veya hafif sütlü bir tatlı

Sağlık Sorunlarına Dikkat!

Oruç tutarken sağlıklı olabilmek için beslenme düzeninden ödün vermemek gerekir. Ramazan ayında özensiz, sınırsız, denetimsiz beslenenlerin çoğunda mide yanması, gaz, ekşime, kabızlık gibi yakınmalar artmaktadır. Bu dönemde özellikle lifli-posalı gıdalarla beslenmek, bol su- sıvı alınması, yemekleri yavaş yavaş yemek ve sindirimi kolay besinler seçmek sağlığımız için mutlak gerekli olan yasalar, ramazan sofralarının vazgeçilmez kuralları olmalıdır.

İftarda ve sahurda birdenbire ve çok fazla yemekle mideyi doldurmak,hem tansiyon yükselmesine hem de nörolojik hormonların hızlı salgılanmasına , susuz kalınması hem kabızlık, hem de idrar yolu sorunlarına yol açabilir.

Ramazan ayında uygulanan dengeli bir beslenme ile; kan kolesterol düzeyi düzenlenmekte , gastrik asidite düşmekte, kabızlık ve diğer sindirim sistemi hastalıkları önlenmekte ve sağlıklı yaşam şekli ortaya çıkmaktadır. Ancak oruç tutmak kilo verme yöntemi değildir. Öğün aralarının uzun olması ve hareket azlığı, metabolizma hızının yavaşlaması kilo vermeyi zorlaştırmaktadır.

Hamile veya emziren anneler, gelişme çağındaki çocuklar, uzun seyahat yapacak olanlar, hipoglisemi ve şeker hastalığı gibi uzun süre aç kalması istenmeyen hastalar, hipertansiyon ve ağır kalp-böbrek hastaları, mide ve sindirim problemlerini şiddetli yaşayanlar, karaciğer yetmezliği olanlar, psikolojik durumu bozuk olanlar,için oruç tutmak sakınca yaratabilir. Unutmamak gerekirki herşeyden önce sağlığı yerinde olanlar oruç tutmalıdır.



Bu yazı 3319 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ

Türkiye Corona Salgınına Karşı Erken Önlemler Konusunda Başarılı oldumu


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI