gaziantep escort
Bugun...


Diyetisyen Leyla Gültepe

facebook-paylas
Düşük Bütçeyle Sağlıklı Beslenmenin 5 Yolu
Tarih: 18-04-2020 20:48:00 Güncelleme: 18-04-2020 20:48:00


Diyet yapmak ve sağlıklı beslenmek çoğu zaman daha maliyetli gibi görünür. Oysaki düşük bütçeyle de sağlıklı beslenmek mümkün, işte size birkaç öneri.

1. Akıllı alışveriş yapın

Akıllı alışverişin ilk kuralı haftalık bir yemek listesidir. Yiyeceklerinizi planlayıp, alışveriş listesi hazırladığınızda alacak olduğunuz herşeyin miktarı çok daha net olacaktır. Böylece farklı şeylere para harcamak yerine çok daha ekonomik bir alışveriş yapabileceksiniz. Alışveriş yaparken paketlenmiş sebze ve meyveler yerine yerel manav ve pazarları ziyaret etmek de faydalı olacaktır.

2. Yereli tercih edin

Dünyada popüler olmuş ve kilo kaybını desteklediği vaad edilen birçok ürün var. Kinoa, chia, matcha çayı, kombucha ve maliyeti oldukça yüksek daha bir çok besin. Sağlıklı beslenmek ve kilo vermek için bu besinleri tüketmek zorunda değilsiniz. Hiçbir besin bu yolculuğunuzda size mucizeler sunmayacak. Bu besinler yerine yerele yönelmek hem fiziksel hem ruhsal hem de bütçesel olarak daha sağlıklı beslenmenize yardımcı olacak. Bulguru, yoğurdu, kefiri, mercimeği bu besinlerin yerine koyabilirsiniz.

3. Atığı azaltın ve evdekileri değerlendirin

Evde pişirdiğiniz yemeklerde sfır atık prensbini benimseye çalışın böylece hem çevreye hem kendinize hem de bütçenize fayda sağlamış olursunuz. Örneğin sebzelerin sap ve kök kısımlarını ayrı ayrı değerlendirebilirsiniz. Ispanağın yapraklarından çorba,  köklerinden de yemek yapabilirsiniz. Detoks içeceği yaptığınızda kalan posayı çorbalarınızda kullanabilirsiniz. Bugün yiyemediğiniz ve artan yemeklerinizi yarın değerlendirebilirsiniz. Kalan pilav ile çorba, dünden kalan makarnayla fırın makarna yapabilirsiniz.

4. Kurutun, dondurun ve saklayın

Artık her mevsim neredeyse her sebze ve meyveye ulaşmak mümkün oluyor. Mümkün olmasına mümkün ama mevsiminde olmayan sebze ve meyveler sağlıklı olup olmadığı konusunda soru işareti taşırken maliyetli de olabiliyor. Bu sebeple mevsiminde taze sebze veya meyveleri, eski geleneksel yöntemlerimizle kurutup veya dondurup saklamanız bütçenizi de sizi de mutlu edebilir.

5. Bitkisel protein kaynaklarına da şans verin

Protein denince aklınıza hayvansal kaynaklı ürünlerin geldiğini biliyorum. Evet konu bütçe olunca hayvansal kaynaklı besinlerin özellikle et ürünlerinin bütçeye maliyeti oldukça yüksek. Hayvansal kaynaklı besinlerin sadece bütçeye değil, doğaya da maliyeti yüksek. Bu sebeple hayvansal kaynaklı besin tüketimini azaltıp, bitkisel protein kaynaklarına biraz daha ağırlık vermek bütçenizi de mutlu edebilir. Kuru baklagiller, tam tahıllar bitkisel protein içeren besinler arasında.



Bu yazı 2976 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ

Türkiye Corona Salgınına Karşı Erken Önlemler Konusunda Başarılı oldumu


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI