gaziantep escort
Bugun...


Diyetisyen Leyla Gültepe

facebook-paylas
VÜCUT DİRENCİNİ ARTTIRAN BAŞLICA BESİNLER
Tarih: 28-03-2020 15:59:00 Güncelleme: 28-03-2020 16:54:00


VÜCUT DİRENCİNİ ARTTIRAN BESİNLER

 

Bağışıklık sistemi denildiğinde ilk akla gelen C vitamini içeren besinler... C vitamini, güçlü bir antioksidandır, vücudu enfeksiyonlara karşı koruyan beyaz kan hücrelerinin daha güçlü işlev görmesini sağlar. Bakteri ve virüslerin neden olduğu enfeksiyonları önlemeye yardımcıdır. Portakal, kivi, greyfurt, maydanoz, biber, limon gibi taze meyve ve sebzeler C vitamini kaynağıdır.

 

A vitamini, solunum yolu enfeksiyonlarının önlenmesi için önemlidir. Karaciğer ve süt gibi hayvansal kaynaklı besinler, havuç, ıspanak, kabak, kavun, kayısı, kış kabağı, tatlı patates gibi bitkisel kaynaklı besinler A vitamini kaynağıdır.

 

Bağışıklık sistemini güçlendiren D vitamini için en önemli ve tek kaynak güneştir. Eğer D vitamini eksikliğiniz varsa özellikle kış mevsiminde takviye ürünler kullanabilirsiniz.

 

Selenyum, bakteri ve virüs enfeksiyonlarına karşı vücudu korumada çok etkilidir. Kaynakları arasında başlıca deniz ürünleri, hindi, tavuk, mantar sayılabilir. Özellikle Brezilya cevizi iyi bir selenyum kaynağıdır.

 

Çinkonun bağışıklık sisteminde önemli rol oynadığı bilinmektedir. Çinko için hayvansal kaynaklar arasında yumurta, tavuk, balık, hindi, yoğurt sayılabilir. Bitkisel kaynak olarak fındık, kabak çekirdeği, fıstık gibi kuruyemişler tercih edilebilir.

 

Her gün soğan veya sarımsak tüketmeye çalışılmalıdır. Sarımsağın kokusundan rahatsız oluyorsanız siyah sarımsak tercih edebilirsiniz.

 

Zerdeçal, zencefil ve karabiber gibi baharatlar mutlaka tüketilmelidir. Bu üç baharatı karıştırarak gün içinde yemeklerinize ilave edebilirsiniz.

 

Bol su ve sıvı tüketimi oldukça önemli. Günde en az 2-2,5 litre su tüketilmeli. Suya ilave olarak günde 1-2 fincan bitki çayı da içilebilir.

 

Bağışıklığı güçlendirmek için her gün 1 tatlı kaşığı bal, pekmez ya da propolis tüketmekte fayda var.

 

Probiyotikler, bağışıklık sisteminin daha iyi çalışmasına yardımcı olur. Her gün 1 bardak kefir tüketmek sağlıklı bağırsaklar için önemlidir.


Ayrıca bütün bu besinler tabiki tek başına yeterli kalmayacaktır. Aynı zamanda beslenme vakitleri ve aralıklarıda beslenirken dikkat edilmesi gereken önemli bir husustur. Özellikle son zamanlarda büyük bir mücadele verdiğimiz Corono Virüsüne karşı Sağlığımızın korunması, dolayısı ile vücut dirncimizin arttırılması direk olarak bu kritik zamanlarda İyi beslenmeden geçmektedir.

 

Dikkatli Beslenin Sağlıkla Kalın

 



Bu yazı 2325 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ

Türkiye Corona Salgınına Karşı Erken Önlemler Konusunda Başarılı oldumu


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI