gaziantep escort
Bugun...


Diyetisyen Leyla Gültepe

facebook-paylas
Grip ve Soğuk Algınlığı Besinlerle Engellenir mi
Tarih: 09-04-2020 23:01:00 Güncelleme: 09-04-2020 23:06:00


 Grip ve Soğuk Algınlığı Nasıl Kolay Atlatılır ?

    Serin havaların kendini hissettirmeye başladığı bu günlerde soğuk algınlığı, grip, bronşit gibi hastalıklar salgın şekilde yayılmaya başladı. Soğuk havanın yanı sıra bireysel faktörler de hastalanma riskini arttırmakta. Özellikle yetersiz beslenme, stres, sigara, bademcik ve geniz eti problemleri bunların başında gelmekte. Grip, soğuk algınlığı ve enfeksiyonlara karşı korunmada ve iyileşme evresinde bağışıklık sisteminin kuvvetli olmasının önemi büyük. Güçlü bir savunma mekanizmasının temelinde ise yeterli ve dengeli beslenme ile birlikte antioksidanlardan zengin besinlerin tüketilmesi yer almakta

 Öneriler

    Stres bağışıklık sistemini zayıflatarak kolay hasta olmamıza neden olabilir bu yüzden stresten uzak durmaya çalışın ve olumlu düşüncelere yönelin.
    Nemlendirilmiş ılık ve havası temiz bir ortamda istirahat etmek (dinlenemek) hem tedavi süresini kısaltır hem de oluşabilecek ikincil sorunlara (sinüzit, bronşit, zatürre) yakalanma ihtimalinizi de azaltır.
     İyi uyumanız ve kişisel temizliğe dikkat etmeniz hastalanmamanız ve çabuk iyileşmeniz için önemli.
    Sigaradan ve sigara içilen ortamlardan uzak durun, ortamı sık sık havalandırın. Sigara içilmesi veya dumanına maruz kalınması enfeksiyon nedeniyle duyarlı olan boğazın daha kötüye gitmesine sebep olur. Hastalığa karşı mikropları solunum yollarından temizlemeye çalışan hücrelere olumsuz etki yapar.
    Hafif, yorulmadan yürüyüş yapın. Bu şekilde kan dolaşımını artırılarak enfeksiyona karşı dinçlik kazanırsınız. Güneşten yararlanıp D vitamini alın.
    Tuzlu su ile burnunuzu temizleyin. Burun içindeki ödemin azalmasına ve burun tıkanıklığında azalmaya yardımcı olur. Ayrıca mikropların mekanik olarak temizlenmesini sağlar. Eczanelerde alınabilecek bu tip tuzlu su spreyleri kullanılabilir veya evde de basitçe hazırlanıp kullanılabilir.
    Bol bol sıvı alın. 8-10 bardak su, meyve suyu, çay, bitki çayları ve diğer içecekler ile nezleye bağlı kaybedilen sıvı yerine konabilir. Sıvı alımını da artırmak açısından portakal, mandalina, kivi ve greyfurt gibi C vitamininden zengin meyvelerin suları içilebilir. Ayrıca yabancı maddelerin vücuttan atılması kolaylaşır.
    Özellikle ıhlamur, rezene,adaçayı,nane, zencefil, ekinezya, kuşburnu gibi gribe karşı destekleyici olan bitki çayları içebilirsiniz. Bitki çaylarının etkisini artırmak için: Çayların vücudumuzda bu etkileri gösterebilmesi için bitkilerin doğal yollarla kurutulmuş olması ve demleme sürelerinin doğru olması gerekir. Demleme sırasında içeriğindeki faydalı uçucu bileşenlerin kaybını engellemek için çay bardağı veya çaydanlığın ağzı kapatılarak yaklaşık 5-7 dakika demleyin. Gün içerisinde 2-3 fincan bitki çayı tüketmeniz yeterli olur.
    Beslenmenize dikkat edin. Soğuk algınlığı sırasında enfeksiyona karşı önlem almaya çalışan vücudun metabolizması, hazmı zor gıdalarla yorulmamalı. Az yağlı gıdalar, et ve süt ürünleri yenmelidir.
    Yeterli sebze ve meyve tüketin. Sebzelerden maydanoz, roka, yeşilbiber, tere, karnabahar, ıspanak; meyvelerden nar, kivi, portakal, mandalina ve greyfurt gibi çok iyi C vitamini kaynağıdır ve bağışıklığı güçlendirir.
    Yiyecek ve içeceklere limon ekleyin. Grip ve soğuk algınlığının tedavisi sırasında limon ilk akla gelen besinler arasında. Salata, çorba veya bitki çaylarınıza limon ekleyerek C vitamini içeriğini arttırabilirsiniz. Besinlerdeki C vitamininden yeterinde yararlanabilmek ve besin kaybını önlemek için bu tür yiyeceklerin yenmeden hemen önce hazırlanması gerekir.
    1 avuç kuruyemiş tüketin. Bir diğer önemli antioksidan olan E vitamini ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohumlarda, sıvı yağlar, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller de yüksek miktarda bulunur. Hızlı bir şekilde iyileşmek için günde 1 avuç ceviz, fındık ve badem yiyebilirsiniz.
    Yumurta, süt, balık, ıspanak, portakal, havuç, yeşilbiber, domates, kayısı gibi sarı, turuncu ve yeşil sebze ve meyveler, A vitamininden zengin besinler arasında. Bu besinlerin yeterli miktarda tüketilmesi ile vücuttan zararlı maddelerin atılması sağlanır ve savunma sistemi güçlendirir.
    Yemeklerinize mutlaka doğal antibiyotik olan sarımsak ve soğan ekleyin. Pişirirken soğanın yanmamasına, sarımsağın ise çiğ tüketilmesine dikkat edin.
    Probiyotikler bağışıklık sistemini güçlendirir bu yüzden öğünlerinizde yoğurt ve kefir tüketmeye özen gösterin.
    Çinko ve selenyum minerali de vücudun savunmasında etken mineraller. Kırmızı et, balık, ay çekirdeği gibi içeriği zengin besinler tüketilebilir.



Bu yazı 3024 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ

Türkiye Corona Salgınına Karşı Erken Önlemler Konusunda Başarılı oldumu


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI