gaziantep escort
Bugun...


Diyetisyen Leyla Gültepe

facebook-paylas
Kış Mevsiminde Beslenme Yöntemleri
Tarih: 11-12-2020 22:51:00 Güncelleme: 11-12-2020 23:18:00


Kış mevsiminde düşen sıcaklıklar ile sık görülen grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklara yakalanma riski Artmaktadır. Birde buna, maalesef dünyamızı etkisi alan günümüzün vebası Koronavirüs pandemisi eklenmiştir. Bu hastalıklara yakalanmamak için bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinin ve korumanın yolu elbette besinlerden geçer. Kış mevsiminin bize verdiği meyve sebzelerden yeterli ve dengeli faydalanırsak bu hastalıklara karşı korunabiliriz. Tabiki ayrıca güncel pandemi tedbirlerine de ilaveten uymak hayati önem taşımaktadır.

SILK INN - %100 Saf İpek Yıkanabilir Maske-Elmas Siyah | MiaMano

Her zaman o mevsime ait meyve ve sebzeyi tüketmeye çalışın, çünkü o mevsimin meyvesi sebzesi sizi o mevsimin hastalıklarına karşı koruyacak içeriklere sahiptir. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için portakal, mandalina, greyfurt gibi C vitamininden zengin turunçgiller ile nar, elma, ayva gibi mevsim meyveleri ; ıspanak, pazı, lahana, karnabahar, brüksel lahanası, kereviz, pırasa gibi sebzeleri beslenmenizden eksik edilmemeli.

Sirken Otu (Yabani Ispanak) Faydaları Dikkat Çekici - Mutfakgram

 

Kış aylarında en çok tüketilmesi gereken besinleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz;

Her zaman olduğu gibi bu mevsim de güne muhakkak kahvaltı ile başlanmalıdır. Ayrıca bu mevsim özellikle ara öğünlerde küçük avuç badem, fıdık, mandalina gibi meyveler tercih edilmelidir. Haftada 2 kere balık, 1 kere de kurubaklagil tüketerek vücudunuzu toparlayıp performansınızı arttırabilirsiniz.

Kırmızı et ve yumurta gibi hayvansal besinler protein demir çinkonun; özellikle kış mevsiminingetirdiği balıklar ise selenyumun iyi birer kaynağıdır.  Haftada en az 1 gün balık kuralına muhakkak uyulmalıdır. 

Toplumumuzda özellikle kış mevsimin çok tüketileni kuru baklagiller ise çok önemli bitkisel protein kaynakları olup ve demir çinko selenyum içerirler. Fındık, badem, ceviz gibi yağlı tohumlar magnezyum, selenyum, çinko için önemli kaynaklardır.

Çerez Tabağı Teoremi - Çerez Tabağı ve Evlilik - Kuruyemiş

Havuç ve balkabağı A vitaminin öncüsü olan beta karotenden oldukça zengindir.

Sarımsak ve soğan içeriği ile antimikrobiyal ve antiviral etki gösterirken, halk arasında bilindiği gibi antibiyotik bir etkiye sahiptir.

Posa içeriği yüksek meyve ve sebelerin kullanılması sindirim sistemi sağlığının ve dolayısıyla bağışıklık sisteminin korunmasında etkilidirler.

Hareketsizliğe ve beslenmeye bağlı olarak oluşan bağırsak problelerini en aza indrmek için muhakkak probiyotik gıdalara beslenmenizde yer açın. Yoğurt, kefir, turşu önemli probiyotik kaynaklarındandır. Ayrıca probiyotikler bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde de büyük öneme sahiptir.

Probiyotik ve Prebiyotik Farkı Nedir? | Ege Pazarından

içinizin ısınmasına ve de en önemlisi bağışıklık sisteminize baharatlar ile destek olmak gerekir. Özellikle zencefil, zerdeçal, kekik ve karabiberi yemeklerinize, çaylarınıza muhakkak eklemelisiniz.

Diğer bir önemli husus ise  her mevsim olduğu gibi bu mevsim gereken su tüketimidir. Havaların soğumasıyla daha çok sıcak içeceklere yönelim başlıyor ve su unutuluyor. Ayrıca bu dönem havalar soğuduğu için de susuzluk fark edilmiyor. Özellikle çay ve kahve tarzı içecekler suyun yerini tutmadığı gibi vücuttan su atımına sebep olarak vücutta daha fazla su ihtiyacı oluştururlar. Eğer bu mevsimde daha fazla bu içeceklerden tüketmeye başladıysanız daha fazla su içmeniz gerektiğini unutmayın. Günde minimum 1.5 litre su tüketimi olmalıdır. Çay kahve tüketimi  ve de egzersiz varsa bu miktarı arttırmalısınız.

Fiziksel aktivite şart 

Kış mevsiminde azalan fiziksel aktivite ve gecelerin uzaması ile de gece geç saatlere kalan yeme içmeler vücut ağırlığına artış olarak yansıyabilmektedir. Bu artış sonunda mevsimsel depresyon da ortaya çıkmaktadır. Bu ikisini de ortadan kaldırmak için düzenli fiziksel aktivite şarttır. Çünkü kış aylarında vücutta hormonal olarak daha çok yağlanma meydana gelir o yüzden daha çok egzersize ihtiyaç olur. Haftada en azından 3 gün 40 dakikalık tempolu egzersizler ile zihninizi de boşaltıp rahatlarken vücut ağırlığınızı koruyabilirsiniz.

 

Mükemmel ikili: Kalp sağlığı ve fiziksel aktivite

Yeterli ve düzenli uyku

Yeterli uyku alınmadığında veya mevsimin getirdiği yorgunluk ve halsizlik sebebiyle konsantrasyon ve performans düşüklüğü gibi durumlar yaşanabilir. Bu durumlarda genellikle enerjiyi yiyeceklerle karşılama ihtiyacı duyulur ve özellikle karbonhidrattan zengin yiyecekler tüketilir ve yine dengeli beslenemeyen vücudun bağışıklık sistemi düşer. O yüzden yeterli ve düzenli uyumaya da ayrıca dikkat edilmelidir.

Güneşten faydalanmaya özen gösterin

Havalar hep yağmurlu olmayacak elbette arada güneş yine yüzünü gösterecektir. İşte böyle güneşli havalarda yazın depoladığımız D vitamini seviyelerimizi dengede tutmak için muhakkak güneşten faydalanmalısınız. Sadece yüz ve ön kolları 15 20 dakika güneşlendirilmesi yeterlidir.

Özellikle kış aylarında reklamların da etkisiyle yapılan en büyük hata, vitamin ve mineral reklamlarına kanıp eksiklik olup olmadığını anlamadan, hastalıklara yakalanmamak ümidiyle doktora danışmadan vitamin ve mineral kullanmaktır. Unutulmamalıdır ki bu tabletler bilinçsiz kullanıldığında saç dökülmesi bulantı anemi gibi bir çok yan etkiye sahiptir.



Bu yazı 8960 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ

Türkiye Corona Salgınına Karşı Erken Önlemler Konusunda Başarılı oldumu


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI