gaziantep escort
Bugun...



Mini yargı paketi yolda; 4. yargı paketine yetişmeyen VUK 359 dahil edilecek mi?

Adli yıl açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Yeni yargı paketi için hemen kolları sıvadık" açıklamaları VUK 359. madde mağdurlarını sevindirdi.

facebook-paylas
Güncelleme: 06-09-2021 08:59:11 Tarih: 05-09-2021 16:15

Mini yargı paketi yolda; 4. yargı paketine yetişmeyen VUK 359 dahil edilecek mi?

'YENİ YARGI PAKETİ İÇİN KOLLARI SIVADIK'

Yeni adli yılda hem adalet teşkilatımızı hem de yargı reformu çalışmalarımızı hızlandıracağız. Hükümetlerimiz döneminde adalet alanında reform irademizi sürekli canlı tuttuk. 2019'da açıkladığımız yargı reformu stratejimizle geçtiğimiz ay açıkladığımız insan hakları eylem planı olmuştur.

Hak hukuk ve insan haklarını hiçbir zaman ucuz politikaya teslim etmedik, etmeyeceğiz. Adli tatilden hemen önce çıkan 4. yargı paketimizde kadına yönelik şiddetle mücadeleyi yaptığımız değişikle güçlendirdik.

Adli kontrol tedbirini de süre sınırı ve gözden geçirme şartı ilave ederek yeniden düzenledik. Yeni düzenleme ile sırf ifade almak üzere gece yarısı gözaltına alma, otelde, havalimanında yakalama gibi işlemlere son verdik.

Bugüne kadar yaptıklarımızla yetinmiyor asıl bundan sonra yapacaklarımıza bakıyoruz. Yeni bir yargı paketi için kolları sıvadık. Arkadaşlarımız bu paketi Meclis'in gündemine getirecekler" dedi.

Cumhurbaşkanının açıklamalarından sonra TBMM kapanmadan gündemde olan ancak yetişmeyen bazı kanun çalışmalarını içeren bir paket olması değerlendiriliyor.

Bu maddelerin içerisinde; En başta ele alınacak konu ise VUK'  (vergi usul kanunu) daki değişiklikler yer alıyor.

-VUK 359. MADDE

Uzun süre önce Cumhurbaşkanı tarafından açıklanan İHEP'de (insan hakları eylem planı) yer alan bu madde 4. yargı paketine yetişmemiş ve tatil sonrasına bırakılmıştı. Etkin pişmanlık hükümleri vergi suçları için de uygulanması ve Yanlış uygulanan TCK 43.(zincirleme suç kapsamı)  maddesinin düzenlenmesi öngörülen yasanın bu mini yargı paketi ile meclis açılır açılmaz değerlendirilmesi düşünülüyor.

Ayrıca Şu an uygulanmakta olan mevcut yasada da yer alan, "etkin pişmanlık" hakkı, ancak suçun işlendiğinin kamu makamlarınca öğrenilmesinden önce mümkün olabiliyor; suç konusu fiil kamu makamlarının bilgisine girdikten sonra kişi "pişmanlık" hükümlerinden faydalandırılması da değerlendirma kapsamında.

Getirilecek yeni düzenleme ile kişi suç konusu fiilin cezasına yönelik yargısal süreç başlamadan önce etkin pişmanlıktan yararlanırsa cezayı yüzde 50; yargısal süreç başladıktan sonra yararlanırsa yüzde 25 indirimli olarak ödeme hakkı tanınacak.

-DİĞER KONU NAFAKA ÜST SINIRI

Yeni formüller üzerinde çalışılan nafaka ve çocuk tesliminin 5. Yargı paketinde olması bekleniyor. Buna göre, nafakada ya üst sınır belirlenecek ya da evlilik süresi esas alınacak. Ayrıca çocukların icra yolu ile tesliminde yeni formül üzerinde yoğun olarak çalışma yapılıyor.

Değerlendirmeye alınan Almanya modelinin örnek alındığı çocuk teslimi formülüne göre de teslim sırasında Aile Bakanlığı yetkilileri ve bir çocuk psikoloğu devreye girecek. Çocuk tesliminde çocuğun psikolojik durumu göz önüne alınacak ve uzmanlar tarafından dinlenecek. Son karar, çocuğun görüşleri uzmanlar tarafından incelendikten sonra verilecek.




Kaynak: GUNCELHABERR

Editör: Murat Gültepe

Bu haber 1969 defa okunmuştur.


FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER İŞ DÜNYASI Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ

Türkiye Corona Salgınına Karşı Erken Önlemler Konusunda Başarılı oldumu


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI